17 Temmuz 2011 Pazar

KORSE HAKKINDA

         Kamburluğu engellemek için takılan korseler hakkında bilgi almak için internette gezinirken ve tesadüfen Sevil'in dergisinde karşıma çıkan korse ile ilgili ilginç bilgiler dikkatimi çekti ve sizinle de paylaşmak istedim bakalım korsenin dünü ve bugünü neymiş.
         FETİŞ OBJESİ
     Antik dönemde yaşayan kadınların vücut hatlarını belirginleştirmek ve kadınsı gözükmek için içlerine giydikleri deriden yapılmış zonalar korse görevi görüyordu.Ancak Yunanlılara rağmen bilinen ilk korse M.Ö. 2000 yılında Minos kadınlarında ortaya çıkmıştır.
     Korsenin ve korse benzeri giysilerin ilk dönemlerde giyilme amacı karşısındaki insanın arzularını harekete geçirmekti.Romalı kadınların giydiği dar ve taşlardan oluşan jartiyer tarzı kemerler gibi Greklr de aynı özelliklere sahip giysiler giyip erotik kumaşlarla vücutlarını sıkıştırıyordu.Böylece vücudun en değerli bölgeleri örtülüyor ve vücut bir şekle sokuluyordu.
     Uzunca bir dönem iç çamaşırı olarak kullanılan korse 1300'ler ve 1400'lerde Fransa da varlıklı kişilerin giydiği bir iç çamaşırı olarak popülerlik kazandı ve böylece korsein popüleritesi diğer ülkelere dehızla yayıldı.Yani o döneler korse sadece varlıklı kişilerin elbiselerinin üstüne giydikleri bir kıyafet parçasıydı.Neredeyse bu döne-
me ait portrelerde korsesiz kadın görmek mümkün değil.Tabi ki de sadece soylu kadınlar söz konusuysa.Örnek olarak karşımıza çıkan bu korseler son derece rahatsız ve sert malzemelerden yapılıyordu,hatta malzeme olarak demir ve ahşap kullanılıyordu.Sonraki yüzyıllarda demir ve ahşap yerine balina kemiği kullanılmaya başlandı bunun nedeni ise balina kemiğinin sızdırmazlığı sağlayan ana maddelerden biri olmasıydı.
              
           İspanya'da moda hareketleri başladığında ülke baka bir devletin egemenliğine girmişti.Tüm bunlar olurken İspanya Kraliçesi halkına şu sözü verdi ''İspanya özgür kalana dek korsemi gevşetmeyeceğim'' Kraliçenin bu sözleri şuan komik gelse de korse üzerinde yapılan bu konuşma hem halk hemde de kraliçe için son derece önemli,ilham verici ve saygın bir sözdü.

            İspanya da bunlar olurken Fransa da moda 17. yy.'ın sonlarına dek çok moda olmaya başladı.Çok daha fazla süslü,gösterişli bir hale gelen korse zengin ve kabarık eteklerin vazgeçilmezbir parçası oldu.Kadına askısız sütyen takma imkanı sağladığı içinde sosyal bir ayrıcalık olarak nitelendiriliyordu.Sadece kdınlar tarafından değil Fransız erkekleri tarafındanda tercih edilen korse varlıklı ailelerin kızları ve erkekleri tarafından binicilik ve açıkhava aktivitelerinde kullanılıyordu.Bu açıdan değerlendirildiğinde de korsenin sosyal statü belirleyen bir yönü de vardı.


       KORSE KARŞITLARI DEVREDE
     1700'lerde balina emiği ile güçlendirilen korseler kız ve erkek farketmeksizin 7-8 yaşlarındaki çocuklar tarafındanda giyiliyordu.Korseyi giyenler bellerini ince göstermek için öylesine sıkıştırıyorlardaki neredeyse belllerinin inceliği konusunda santimetre yarışındaydılar.Fransız devrimi döneminde ise eleştiriler vs den dolayı korseyi sıkı sıkıya bağlama takıntısı popülaritesini kaybetmeye başlamıştır.Fransız devrimi korseyi yozlaşmış aristokrasinin bir sembolü olarak görmekteydi ve bunu giyenlerin hayatı tam anlamıyla tehlikedeydi.Hatta Napolyon korseyi insan ırkının katili olarak nitelendirdi.Değişim Fransa'nın dışına da yayıldı ve korseler
tamamen kısalmış ve hatta tamamıyla kullanımdan kalkmıştı.

           19. yy.'ın ilk 10 yılında uzun ve dar korseler büyülü bir
dönüş yaptı.Erkeklerinde ince belli ve zayıf gözükeceği düşüncesi yyaılda ve ispanyol-Fransız erkekleri arasında korse yaygınlaştı.
            !860'larda modanın merkezine tekrar yerleşti ve artık korse kadınlar için evrensel bir halde geldi.Kadınlr giydikleri korseleri göstermek için adeta yarışır durumdalardı.

            Bu dönemlerde korse karşıtları yine devredeydi.Kimine göre korse kadınların güçsüz olduğunu gösteren bir semboldü ve kadınlarla erkeklerin eşitliğine engel oluyordu.Kimine göreyse kadınları bi seks 
objesi haline dönüştürüyordu.Hatta kadınların korse ile acı çekmeleri erkeklere farklı bir haz veriyordu.En ağır eleştiri ise o zamanlarda Frances Willard tarafından yapıldı.Ona göre kadınların belini daraltması beyinlerninde daraltılması anlamaına geliyordu ve kadınların bedenini sımsıkı yapan korseler beyinlerine kan gitmesini engelliyordu.
                      Yapılan her türlü eleştiriye yazılan her türlü çağrılara rağmen büyük bir keism söylenenleri umursamadı.Hatta sağlıklarını tehlikeye atacaklarnı bile bile vücutlarını sıkıştırmaya devam etti.1880 ve 1890'lara doğru kadınlar giydkleri korseler ve üzerinde taşıdıkları ipek elbiselerle adeta bir çiçek gibiydi.

             SAĞLIK İÇİN KORSE
             20. YY.'a gelindğinde korse erkler tarafındanda giyilmeye başlandı amabu kez sağlık sorunları amacıyla doktorlar tarafından tavsiye ediliyordu.Özellikle kilolu erkeklerin sırtına destek sağlaması amacıyla giyildiği vurgulanan korselerin gerçekten sağlık amacıyla mı yoksa dış görünüm amacıylamı giydikleri ise muallaktaydı.Hatt Amerikan başkanı John Kennedy de kronik sağlık sorunları sebebiyle sürekli sade ve erkeklere özgü korselerde giymek zorundaydı.
              1.Dünya Savaşı'ndan önce varolan korseler 1890'larda olduğu gibi düz ve destekli değildi.Buyüsden kadınlara daha az  feminen bir görünüm veriyordu çünkü bu korseler göğüsleride sıkıştırarak vücut hatlarını daha az vurguluyordu.Ve bu korselerin malzemesi ise kauçuktu.Fakat daha sonra lateksin icadıyla korseye daha rahat ettirici bir hareket geldi.Çünkü lateks kumaşlarla korseer daha sağlıklı ve esekti.Lateksten yapılan korseleri sıkıştırmak içinse korsenin arkasına sık bağcıklar yapıldı.Bu yeni bağcıklı korseler kuşkusz daha modern bir görünüme sahipti.
              1960'lara kadar hep yetişkinler tarafından giyildi ancak daha sonra ise herhangi bir yaş sınırlaması olmadan herkes tarafından tercih ediliyordu.Ancak hem modada yaşann devrimler hemde ihtiyacın azalmasından dolayı korse eski popülaritesini yitirdi.21. yy'a gelindiğinde ise neredeyse tamamen kalktı.Çünkü artık kadınlar bedenlerini daha iyi tanıyor ve incelmek için dahakalıcı çözümler üretebiliyordu.
            

              Hediye çekilişime katılmak için BURAYAAAAAA  TIK TIK

2 yorum:

Unknown dedi ki...

korse modelleri
çok güzelmiş

hasibeyelekci71 dedi ki...

Kamburluğu engellemek için takılan korse
hakkında bilgi almak için internette gezinirken ve tesadüfen Sevil'in dergisinde karşıma çıkan korse ile ilgili ilginç bilgiler dikkatimi çekti ve sizinle de paylaşmak istedim bakalım korsenin dünü ve bugünü neymiş.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...